Om du är golfare har du säkert hört talas om golfresorna ”Superstart” som arrangeras av tidningen Svensk Golf och reseföretaget Golf Plaisir.
Det är träningsresor där flera instruktörer och golfexperter är med på resan för att dela med sig av sina kunskaper. Vi var fyra tjejer från Kalmar som åkte på Superstart till Almerimar i Spanien.

Det här var 2014 och ingen av oss hade åkt på golfträningsresa tidigare. Vi hade inte heller rest ihop, men eftersom vi är med i samma golftour så hade vi åtminstone spelat golf tillsammans. Någon hade läst om resan i Svensk Golf och började prata om det på tourens höstavslutningsmiddag. Det var många som var sugna på att åka men till slut var det jag, Mia, Katarina och Lotta som bokade in oss.

Flyget mot Spanien skulle gå från Stockholm tidigt en lördagsmorgon i mars så därför flög vi från Kalmar redan kvällen innan och tog en hotellnatt på Arlanda. Snacka om att vi var förväntansfulla!

Redan på planet ner till Malaga fick Lotta och jag vår första dos golfkunskap. Vi hamnade nämligen på samma stolsrad som Henrik ”Hempa” Lundqvist, en av resans golfinstruktörer. Efter att vi presenterat oss för varandra dröjde det inte länge förrän vi fick prov på att han är otroligt kunnig och har talets gåva. Med stor inlevelse försökte han med hjälp av det fällbara bordet förklara svingplanets betydelse. Han pratade på om wedgar, bounce, siffror och vinklar. Vi som redan var så taggade inför allt vi skulle få lära oss under veckan kunde inte fått en bättre start.

När vi hade landat blev det tyvärr en lång väntan för oss vid bagagebandet eftersom Katarinas resväska aldrig dök upp. Så det blev till att gå iväg och anmäla den som saknad. Trist för Katarina, men hon tog det på ett fantastiskt sätt och resonerade som så att det hade varit värre om det var golfklubborna som inte kom fram! Hon hade ju tre kamrater att låna kläder och annat nödvändigt av tills väskan, som tur var, dök upp ett dygn senare.

Bussresan från Malaga till Almerimar tog drygt två timmar och väl framme på 5-stjärniga Hotel Golf Almerimar checkade vi in i rymliga och fräscha dubbelrum.

 

DAG 1 – Eddy Eriksson

Första dagen på träningslägret inleddes med spel på banan för oss. Jag skulle beskriva Almerimars golfbana som en trevlig parkbana med några ganska svåra vattenhinder. Den var rolig och omväxlande och vissa dagar då det blåste mycket var det förstås extra svårt. Jag skulle gärna åka dit och spela den igen. Man kan läsa mer fakta om banan här.

Efter en god paella och ett glas rödvin till lunch ute i solskenet var det så dags för den första träningen, två timmars puttlektion med Eddy Eriksson. Vilken glädjespridare, den mannen får nog aldrig slut på roliga historier! Men lektionen var superseriös och nyttig. Vi fick bland annat genomgång av våra grepp och gjorde många bra övningar där vi fick träna längdkänsla och läsning av greener.

På eftermiddagen kände min rumskompis Lotta att hon tyvärr hade fått skoskav efter dagens övningar. Som tur var hade hon med sig skavsårsplåster som hon satte på. Trodde hon…
När hon vaknade nästa dag upptäckte hon att plåstret hade släppt lite och att det var ÄNNU värre och sårigare än dagen innan. Då insåg hon sitt misstag: Hon hade fått tag i ett liktornsplåster som luckrar upp huden!!! Aj, aj, aj…
Självklart ställde jag upp och delade golfbil med henne resten av veckan så att hon slapp gå med sin onda fot. (Både Lotta och jag älskar att åka golfbil så vi tyckte det var ganska bra att ha hennes skoskav att skylla på. :-))

 

DAG 2 – Madde Hedblom

Den här kyliga och blåsiga dagen började vi nere i ena änden av driving rangen. Det var dags för svingträning med Marlene Hedblom. Efter att ha fått massor av bra tips och nya svingtankar kunde vi alla enas om en sak: Att det förmodligen är ganska svårt att hitta någon som är så duktig, rolig, jordnära, snygg och hjälpsam som Madde.

 

DAG 3 – KG Nissén

Ärligt talat var nog detta passet det vi såg fram emot minst. För oss lät det inte särskilt lockande med en sjukgymnast och fystränare. Men oj, så fel vi hade! KG Nissén som är en del av Swedish Golfteam är förstås otroligt skicklig. Shit, vilket öga för detaljer! Efter att ha studerat oss på rangen och i gymmet där vi gjorde rörlighetstester såg han våra svagheter och kom med tips som gjorde stor skillnad på bollträffen.

 

DAG 4 – Utflykt till La Envia

Idag var det ledig dag och därmed inga golfinstruktioner. Vi i vår träningsgrupp och några till hade bokat in oss på en utflykt till bergsbanan La Envia för golfspel. Det var en otroligt kuperad bana med fantastiska vyer men det var dessvärre inte någon i vårt lilla gäng som stod för några minnesvärda golfprestationer. Alltid kul att spela en ny bana!

 

DAG 5 – Hempa Lundqvist

Vi var lyriska! Aldrig hade väl två timmar gått så fort som med wedge-gurun Henrik ”Hempa” Lundqvist. Vi insåg snabbt att det vi trodde vi kunde om chippning före den här lektionen inte var så mycket att komma med. Det han förklarade och visade var så proffsigt och pedagogiskt att vi gärna hade stått kvar resten av dagen för att nöta in allt det nya vi lärde oss.

 

DAG 6 – Patrik Jonsson

Sista lektionen för veckan var ett rangepass med Patrik Jonsson, landslagscoach för Sveriges damer och ansvarig för OS-satsningen. Det kändes verkligen stort och imponerande att få ha honom som svingcoach, när han till vardags jobbar med Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg och andra proffs. Trots det var han väldigt ödmjuk och gick verkligen in för sin uppgift där med oss vanliga golfare. Och känslan när slagen äntligen satt var magisk – alla golfare förstår!

Förutom alla lektionspass så ingick också spel på Almerimar-banan varje dag. Sista dagen var det dags för gemensam avslutningstävling. Det största som hände för vårt Kalmargäng var att Mia slog till ordentligt och vann längsta drive. Så vid kvällens högtidliga prisutdelning fick hon ta emot en sprillans ny putter i pris, wohoo!

 

Psst… Ifall du tycker kvalitén på bilderna kunde varit bättre så håller jag med.
Jag har letat fram dem ur mobilen och när de togs hade jag inte en tanke på att de skulle vara med här! 🙂

På plussidan:

+ Vid middagen om kvällarna var det fri sittning men vid varje bord var en plats reserverad för en instruktör eller någon representant från Svensk Golf eller Golf Plaisir. Mycket omtyckt upplägg då man fick chans till lite ”inblick bakom kulisserna”.
+ Hotellet hade en trevlig lobbybar med många sittplatser. Perfekt samlingsplats för after golf och snack efter middagen.
+ Bekvämt att hotellet låg precis vid golfbanan.

På minussidan:

Jag hade gärna haft mer än ett träningspass med varje tränare, för så bra är de! Naturligtvis räcker inte tiden till för det. I så fall får man kanske se till att vara med båda veckorna. Vet att det är någon eller några som har gjort det. Eller så kan man förstås boka lektion hos någon av tränarna på hemmaplan i efterhand.
Kan inte berätta så mycket om byn Almerimar eftersom vi inte tog oss längre än till butiken som låg 50 meter från hotellet. Vi hade inte tid eller lust att se mer eftersom allt fokus var på golf den här veckan.
Våra stackars händer tog mycket stryk av all golfträning. Blåsor och blodvite krävde en hel del plåster.

Vi var i alla fall så nöjda med resan att tre av oss åkte på Superstart även 2015 som då gick till Portugal. Det får bli en annan historia…

Superstart 2017 går till Mazagan i Marocko i februari och mars. Grattis till alla er som redan är inbokade! Det verkar vara en fantastisk anläggning och det blir säkert en lärorik, rolig och minnesvärd vecka för er. Jag såg en annons ganska nyligen så förmodligen finns det platser kvar. Man kan läsa mer om den resan hos Svensk Golf och Golf Plaisir.