Linnéa Johansson började spela golf som 10-åring hemma i Älmhult. När hon var 14 år kom hon med i Smålands Breddelit och efter högstadiet gick hon golfgymnasiet i Ljungbyhed. Nu i maj avslutar hon sina collegestudier på Oklahoma University för att till hösten försöka kvala in till LPGA-touren.

Linnea Johansson Swedish Golf TeamFoto: Göran Söderqvist

Linnéa Johansson har gjort sig känd som en stabil spelare. 2016 blev hon dessutom utsedd till ”Honorable Mention All-America” som är en stor utmärkelse i collegevärlden i USA. Hennes snittscore på 72.74 den säsongen var näst bäst i Oklahoma University’s historia, bara toppat av Caroline Hedwall som hade 71.14 år 2010.

Linnéa är 23 år och det framgår snabbt att hon är målmedveten och tar alla sina uppgifter på största allvar. Jag fick tag på henne dagen innan hon skulle åka iväg på golftävling och vara borta i fyra dagar. Trots det ställde hon utan tvekan upp och svarade utförligt och ingående på alla mina frågor.

Linnea Johansson Swedish Golf TeamFoto: Göran Söderqvist

Hej Linnéa, jag känner till satsningen med ”Smålands Breddelit” som samlar några av distriktets golftalanger för gemensamma träffar och läger. Du var ju med där som 14- och 15-åring, vad betydde det för dig?
– Breddeliten var ett stort steg för mig. Jag minns det som igår och gillade verkligen den tiden. Att få träna, tävla och utvecklas med andra golfare runt om i Småland var fantastiskt roligt och inspirerande. Det hade stor betydelse för mig då jag lärde mig saker som ibland kan vara svåra att erfara på egen hand hemma på klubben. Vänskapen och erfarenheten som jag fick via Breddeliten har jag med mig än idag. Att tillhöra Breddelitgänget inspirerade verkligen till att fortsätta träna och tävla

Var det då du började satsa på golfen på allvar?
– Ja, det kan man säga. När jag kom med i Breddeliten fick golfen större betydelse och det var inspirerande. Det var väldigt coolt att få vara med och träffa golfare från andra klubbar.

Men du kände Fredrik Erikson, som är ansvarig för Smålands Breddelit, sedan tidigare?
– Ja, Fredrik var tränare på min hemmaklubb, Älmhults GK, när jag började spela golf som 10-åring. Han var min första tränare och för mig var det bra att få ha min hemmatränare som coach även i Breddelit. Det gjorde träffarna väldigt effektiva för min del. Vi kände varandra väl och kunde fortsätta jobba på samma saker under alla läger. Naturligtvis var det andra tränare med också och det var bra att få deras åsikt och syn på saker som Fredrik sedan kunde diskutera med dem.

Fredrik EriksonFredrik Erikson var Linnéas första tränare. Han är talang- och utvecklingsansvarig för juniorerna i Småland.

Det låter som om du tränade mycket med Fredrik?
– O ja, Fredrik var min första tränare och han har haft och har fortfarande enormt stor betydelse för mig. Utan honom hade jag aldrig någonsin varit där jag är idag. Hans intresse, kunskap och glöd inspirerade mig och utvecklade mig mycket. Förutom att vi jobbade hårt tillsammans och att han utvecklade min golf har han även bidragit stort till den människa jag är idag. Han var med och uppfostrade mig och hjälpte mig att hitta min personlighet. Han var som min extrapappa och fick mig att utvecklas inom alla områden i livet. Hans glöd, intresse och goda hjärta var betydelsefullt för mig och han var en stor förebild på många plan. Jag hade stor respekt för honom och han är utan tvekan den tränare som betytt mest för mig både som människa och golfare.

Åh, så fint sagt… Jag blir alldeles tårögd! Vi byter ämne och pratar om gymnasiet istället. Berätta lite om hur det var!
– Golfgymnasiet var grymt för mig. Att få möjligheten att träna så mycket som vi fick var fantastiskt. Och att få bo tillsammans med 25 andra golfare från hela Sverige, klara sig på egen hand och bedriva en helhjärtad satsning på golfen samtidigt som man gick i skolan gav mig massor av lärdomar i livet. Helheten, den kunskapen och erfarenheten man får på golfgymnasiet hade jag aldrig kunnat skapa på hemmaplan.

Linnea Johansson Swedish Golf TeamFoto: Göran Söderqvist

Du kom med i landslaget också, när var det?
– Redan under högstadiet blev jag inbjuden till några framtidsläger med landslaget när de skulle fokusera lite mer på tjejer. Jag var dock aldrig riktigt med i landslaget förrän i mitten på gymnasiet. Det var då jag fick börja åka på fler och fler uppdrag. Jag var med på en hel del tävlingar och läger mitt sista år som flickspelare och sedan var jag även med i truppen som dam. Mitt första EM spelade jag mitt första år på college. Jag har spelat många British Amature, tre lag-EM, tre eller fyra individuella EM och så lite andra tävlingar i bland annat Spanien, USA, Frankrike, Sydafrika, Tyskland och Finland.

Det verkar som om det var ett givet val för dig att söka till College. Hur långt i förväg sökte du?
– Jo, jag insåg ganska tidigt att jag ville gå på college för jag visste att det är en grym erfarenhet som jag inte ville gå miste om. Jag började kolla ganska tidigt, men bestämde mig för en skola på våren i 2:an på gymnasiet.

Sökte du på egen hand eller gick du genom något företag som jobbar med sånt?
– Jag anlitade ett bolag i Göteborg som hjälpte mig med allt pappersarbete. Men man kan absolut göra det på egen hand.

Linnea Johansson Oklahoma State UniversityLinnéa tillsammans med skolans golflag under en tävling. Hon står längst upp till höger.
Foto: Oklahoma State University

Några andra duktiga golfspelare som också har gått på din skola, Oklahoma State, är Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg, Alexander Norén och Rickie Fowler. Hur är det att gå där?
– Jag var faktiskt på en annan skola först i 1,5 år. Jag började på Nova Southeastern University i Florida, sedan bytte jag till Oklahoma State. Jag trivdes verkligen jättebra på min första skola men golfmässigt sett var standarden inte lika hög. Jag insåg att jag skulle kunna utvecklas bättre i en tuffare miljö. När man byter skola är processen lite krånglig men Oklahoma State hade tagit kontakt med mina landslagscoacher och det var på den vägen som jag hamnade här. Jag är väldigt stolt och glad över att jag började på Oklahoma State. Det är en grym skola med fantastiska träningsmöjligheter och en miljö som andas utveckling. Vi spelar tävlingar över hela landet vilket är väldigt positivt för då får vi uppleva olika typer av banor, möta olika lag och kulturer.

Du fick väl Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium nyligen, vad betyder det för dig?
– Stämmer, och det var fantatsiskt roligt att bli tilldelad detta stipendium. Tycker det är roligt att RF och Svenska Spel uppmuntrar dem som väljer att satsa på sin elitidrott samtidigt som man studerar. Elitidrott tar upp mycket tid och att även gå i skolan är krävande. Man lever ett späckat liv med schema från 06.00 till 22.00 varje dag och att få det uppmärksammat är förstås motiverande. Det ekonomiska bidraget kommer betyda mycket i min framtida satsning.

(Fakta: Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut till 75 aktiva idrottare varje år. Två andra golfare som också fick stipendium för läsåret 2016/2017 är Fredrik Niléhn och Tim Widing.)

Linnea Johansson på Idrottsgalan med Henrik StensonLinnéa Johansson på Idrottsgalan 2017 då hon fick ta emot stipendium. Här med Emma och Henrik Stenson samt Tim Widing som också fick stipendium. Även Tim Widing var med i Smålands Breddelit när han var yngre. 
Foto: Göran Söderqvist

Hur kändes det att få vara med på Idrottsgalan och ta emot stipendiet?
– Det var så klart väldigt coolt att få vara med på Idrottsgalan, mäktig stämning med så många duktiga idrottare och ledare i samma lokal. Helt klart en inspirerande och motiverande kväll.
– Vi fick även vara med på ett gemensamt läger på Bosön. Det var skoj att få umgås med helt okända människor inom andra idrotter och lära känna dem och deras idrott. Att få utbyta erfarenheter med andra elitidrottare och höra hur deras vardag och satsning fungerar skapar perspektiv och lärdomar.

Linnea Johansson Oklahoma State UniversityFoto: Oklahoma State University

Vilka är dina styrkor som golfspelare?
– Min vilja att utvecklas och att jobba hårt men målmedvetet är nog mina främsta styrkor. Dessutom slår jag bollen väldigt rakt och hamnar sällan i problem från tee. Därför är jag nästan alltid med och kan skapa en hel del birdiechanser. Min puttning är också en styrka.

Vad har du för tips till ungdomar som älskar golf och vill göra en satsning?
– Ha skoj och njut av resan, är mina första tips. Lite mer specifikt skulle jag vilja uppmuntra alla till att ha en tydlig plan för utveckling. Ta reda på vad som behöver bli bättre inom golfens alla delar; fysiskt, mentalt, socialt och strategiskt. Sätt sedan upp en plan på hur dessa områden ska utvecklas och jobba efter det. Det är väldigt viktigt att få en struktur och en tydlighet i träning och tävling för att förstå vad det är man gör och varför. Att tänka långsiktigt är viktigt för en hållbar satsning. Utmana er själva och våga testa på nya grejer, oavsett om det är ett nytt närspelsslag, en mindre bekväm situation eller att jobba med en svaghet. Sist men inte minst: träna mycket, tävla mycket, dra lärdomar från erfarenheterna och ha roligt!

Linnea Johansson Swedish Golf TeamFoto: Göran Söderqvist

Har du något bra råd för hur man ska hantera svackor och motgångar på golfbanan?
– En tydlig plan som jag nämnde innan kommer göra att motgångarna inte känns lika jobbiga, för då vet du att du har något att jobba för och det finns en tydlighet. Motgångar under en golfrunda uppstår och det gäller att se på dem som en möjlighet att bli bättre. En missad green ger dig till exempel en möjlighet att träna ditt närspel. Golf är inte alltid lätt men det gäller att se det positiva, våga lyckas och inte ta det för allvarligt. Jobba långsiktigt och se allt som en lärdom till att bli bättre.

Hur tycker du att en bra tränare ska vara?
– Jag tycker att en bra tränare ska vara inspirerande, ärlig och öppen. Jag anser att en tränare ska vara bra på att kommunicera och kunna förmedla olika budskap till spelaren baserat på hans eller hennes behov. Det är bra om tränaren finns där för att hjälpa till och är engagerad i spelares utveckling som människa och golfare. En bra tränare ska även förstå spelarens styrkor och svagheter och kunna motivera och inspirera honom eller henne till att utvecklas men samtidigt skapa självförtroende hos spelaren.

Linnea JohanssonFoto: Göran Söderqvist

Hur ser du på framtiden?
– Jag är klar med skolan och collegegolfen i maj och sedan är planen att kvala till LPGA till hösten. Jag tycker det ska bli väldigt skoj att testa mina vingar i en ny miljö. Allt i livet har sin tid; högstadiet, gymnasiet, college och så vidare. Jag är grymt tacksam och glad över all kunskap och alla erfarenheter jag fått med mig på vägen. Nu börjar snart nästa kapitel då jag ska spela professionell golf och det ska bli både spännande och roligt. Jag är verkligen förväntansfull, precis som vid alla nya steg man tar i livet.

//

Stort tack för intervjun Linnéa och varmt lycka till med golfen! Det ska bli roligt att följa din satsning.

För att inte missa kommande inlägg och golfreportage:
Klicka här och följ Golf Blogazine på Facebook!