Golfspelaren Robert Karlsson i ”heta stolen”:
Är du nervös inför tävlingar? Hur förbereder dig? Hur tänker du kring inspel?

Golfspelaren Robert Karlsson
I går kväll arrangerade Gun Petersson, Eva Härd och jag en tävlingsträff för juniorerna i Kalmar Golfklubb som ska ut och tävla på Skandia Tour i år. Det pratades bland annat om årets nyheter, anmälan, ranking och annat smått och gott.

Dessutom hade vi klubbens duktiga Robert Karlsson i ”heta stolen” där han svarade på frågor och berättade om sina erfarenheter på tävlingsbanorna.

Tävlingsträff för golfjuniorer

Fakta om Kalmar Golfklubbs Robert Karlsson:

• Är 28 år
• Började tävla på Skandia Tour
• Har gått på college i USA, Liberty University i Virginia
• Blev proffs 2013
• Har bland annat tävlat på Kanada-touren
• Har jobbat på Kalmar Golfklubb de senaste åren
• Nu är han tränare på Oskarshamns Golfklubb

Här följer intervjun som jag gjorde med Robban igår:

Jag måste börja med att fråga hur det är att heta Robert Karlsson, har det skett några förväxlingar med den andra duktiga golfspelaren?
– Ha ha, ja det har det. Det är en del som har blivit besvikna när de kommit till första tee. De har förstås trott att de skulle få spela med den andre Robert Karlsson!

När du var yngre tävlade du en hel del på Skandia Tour.  På vilka nivåer?
– Ja, jag spelade nog där i 5-6 år. Jag tävlade på alla nivåer och de hette då distrikt, regional, riks och elit.

Hade du många placeringar på Skandia Tour?
– När jag tänker tillbaka på den tiden så är det kompisarna och allt roligt vi hade tillsammans som jag minns. Det handlar inte alls om resultat eller placeringar. Jag hade en vinst på Elit, det är faktiskt allt jag kommer ihåg resultatmässigt.

Tycker du att golf kan vara FÖR resultatinriktat?
– Ja, ibland är det nog det. I tidig ålder tycker jag att man ska fokusera på att ha roligt. Det är förstås jätteskoj att tävla men man kanske inte behöver vara så fixerad vid resultat. När man tittar i resultatlistan ser man ju bara en siffra bredvid namnet. Då drar man slutsatser utan att veta vad som egentligen har hänt på banan.

Robert Karlsson i KanadaRobert Karlsson inför sin sista tävling på Kanada-touren.

Var du nervös inför tävlingarna?
– Ja, absolut. Jag är fortfarande nervös på tävling!

Jaha, hur hanterar du det?
– Mycket handlar om rutiner, att göra samma saker hela tiden och inte förhasta sig. Det är nog värst innan man har startat. Jag har alltid tyckt att det är skönt att komma ut på banan för där vet jag vad jag ska göra.

Jag brukar vara med ute på en del juniortävlingar. Vad kan jag som vuxen egentligen säga till en junior som verkar nervös? Finns det något som kan hjälpa?
– Det är jättesvårt att stå vid sidan om. Det hjälper nog inte riktigt att bara säga att ”det är lugnt, det släpper snart”. Det handlar mer om att man får lära sig acceptera den där nervösa känslan. Man ska nog inte försöka bortförklara det. Det bästa är att försöka vänja sig vid att vara obekväm i olika situationer. Och tänka på att alla de andra som är med och tävlar förmodligen känner likadant. Man får bara gilla läget.

Ibland kan man känna sig lite lugnare om man vet att man är förberedd och har med sig allt. Hur förbereder du dig inför tävling?
– Man kan ju till exempel skriva en packlista med allt man behöver ha med sig. Jag tycker det sparar energi ifall jag vet att jag har allt med mig. Jag ser alltid över klubborna kvällen innan och kollar att jag har tillräckligt med bollar. Även om appen i telefonen visar att det ska vara 15 grader och sol så kan de ju faktiskt ha fel. Det kanske blir 10 grader och regn i stället. Så ha alltid med er regnkläder och extra handskar. Regnar det kan det vara bra att ha ett par extra handdukar med sig också.

Inspel är ju också en form av förberedelse. Hur tänker du kring det?
– När man spelar in är syftet INTE att få en bra score eller sänka sig. Man spelar in på banan för att lära sig hur den ser ut. Var vill man landa bollen, hur spelar man smartast, var kan man chansa, hur faller det på den där sluttande greenen? Sen jag blev proffs har jag aldrig räknat scoren vid inspel, jag hålar inte ens ut på alla hål.

Men om man av någon anledning inte har möjlighet att spela banan i förväg, är det kört då?
– Nej då. Man behöver inte få panik för det. Man får göra det bästa av situationen. Förväntningarna på en själv sjunker ju en del och det kan till och med vara bra ifall man inte vet om alla svårigheter. Så det kan absolut funka i alla fall.

Men tänk om det går riktigt dåligt på en tävling. Man kanske får jättemånga slag och kommer långt ner, eller till och med sist, i resultatlistan. Hur ska man tänka för att inte bli knäckt av det?
– Det är klart att det kan kännas jobbigt just då. I landslaget jobbade vi mycket med processer och långsiktiga mål. Man kan se varje tävling som en del av resan. Ibland går det inte bra, för golf är faktiskt väldigt svårt. Motgångar är så klart jobbiga, men när man tar sig ur dem så blir man starkare. Det tror jag alla idrottare håller med om.
– En riktigt hemsk golfrunda kan man skoja om ibland också. Jag har ett bra exempel på det när vi var i Skottland för 13 år sen. Det var en kompis som slog den snedaste driven jag sett i hela mitt liv. Den skrattar vi fortfarande åt!

Om man råkar vinna en tävling då… Man är ofta med om att vinnaren smyger fram, tittar ner i marken och mumlar något om att de vill tacka tävlingsledningen, banarbetarna och medspelarna. Har du något bra tips för segertal?
– Jag har faktiskt inte hållit så många segertal själv. Men jag kan ju i alla fall säga vad jag tycker är bra. Det är helt rätt att tacka de där personerna du nämnde nyss, men det brukar bli bäst om man försöker slappna av och kan säga något annorlunda eller roligt. Våga titta på dem du talar till och var dig själv! Du har ju faktiskt vunnit, så visa gärna att du är glad!

Robert Karlsson tävlingsstatistik
Syftet med den här personliga ”heta stolen-intervjun” var att ge lite tävlingsinspiration och tips till dem som lyssnade. Vi hoppas att det hjälpte till att avdramatisera tävlandet lite också. Robban avslutade med att berätta en del om sina år i USA och Kanada. Även om det var ett stort och läskigt beslut för honom att åka dit så är det också det bästa han har gjort. Han menar att det är de läskiga besluten som ofta blir de bästa.

Stort tack för att du ställde upp och delade med dig Robban!