Nu måste jag sätta det på pränt. Mina mål med golfen 2017. Det är ju inte alltid det hjälper, men jag tror att chanserna att nå sina mål ökar om man berättar om dem för andra.

En av de viktigaste sakerna för mig just nu är att få hjälp med min svingteknik. Därför har jag bokat ett PT-paket hos en av Kalmars tränare, Magnus Andersson, som är PGA Pro.

Svingträning på Kalmar Golfklubb

För två år sedan gick jag i gruppträning på klubben varannan vecka. Det var ett upplägg som jag trivdes bra med, men i år ville jag testa något nytt. På Kalmar Golfklubb kan man välja PT-paket i olika storlekar som innebär personlig träning som skräddarsys för att man ska nå sina mål. Man kan lägga upp det på olika sätt och välja att få hjälp med teknik, utrustning, kost, fysik och mental träning.

Redan i februari nuddade jag vid det här med min målsättning i ett blogginlägg:
”Ja, vad händer med min golf i år? Ska fundera lite till på det så kanske jag preciserar några planer och målsättningar framöver. För bättre vill jag absolut bli.” (Läs hela inlägget här >>)

Här är de: mina mål med golfen för i år!

• Vill komma ner till ca 7 i hcp och verkligen gå på mitt hcp oftare. (Har 8,5 idag)

• Vill höja lägstanivån (Har för många katastrofrundor på grund av grova missar.)

• Vill träffa fler greener på rätt antal slag. (Beror ofta på att jag missar inspelen, drivarna funkar för det mesta.)

• Vill minska antalet puttar genom bättre chippning och puttning.

För att nå målen behöver jag hjälp med:

SVINGTEKNIK för att:
– få bättre och stabilare bollträff
– få bättre tryck och längd i framförallt järnslagen
– räta ut hybridslagen som oftast hookas, eller tvärtom, trycks rakt ut åt höger.
– undvika att slå uppe på bollen med träfemman vilket tyvärr händer ibland.
– okej, jag vill slå längre drivar också 🙂

Jag har en del tankar och idéer från tidigare lektioner om vad jag gör för fel. Men visst är det svårt?! Jag vet vad jag gör för fel, men jag har SÅ SVÅRT att ändra på det! Hjärnan fattar men kan inte få kroppen att utföra det… Ha ha… Det måste vara fler som har det som jag, eller?

Det där med svingteknik är alltså det jag vill prioritera och få hjälp med av Magnus. Sedan är det vissa moment som jag tycker att jag har hyfsad koll på men som jag behöver träna mer på.

Detta behöver jag träna mer på egen hand:

• Chippar
• Puttar
• Spelrutin och Fokus (Har precis börjat med detta och märker stor skillnad redan.)

Jo, jag borde ju egentligen bestämma mig för ett visst antal träningstimmar per vecka. Så långt har jag dock inte kommit i min planering ännu.

Mina mål med golfen – Svingstudion
Magnus Andersson är tränare på Kalmar GK

Hur gick första lektionen idag då?

Jag tycker den gick jättebra och jag är mycket nöjd! Jag hade förberett mig och skrivit ner mina målsättningar. Vi började med att gå igenom både målen och vad jag tycker att jag har problem med. Misstänker att Magnus tycker att jag är lite för ivrig och vill få allt ”fixat” på en gång. Japp, sån är jag! 🙂 Sen fattar jag ju innerst inne att man måste börja med grunden och fortsätta med nästa sekvens längre fram. Ett steg i taget…

Svingträning med Magnus Andersson

Här är lite kortfattat vad jag ska fokusera på eller ändra:
– I baksvingen behöver min vänstra axel gå mer nedåt.

– I genomsvingen ska jag tänka på att min vänstra axel ska gå upp mot taket bakom mig.
(Kanske låter konstigt, men det funkade fint att tänka så! Jag har istället fokuserat och försökt åstadkomma något nånstans i mitten av svingen och har uppenbarligen inte lyckats med det.)

– Grepptrycket ska vara konstant.

– Hybridslagen som ofta blir hook… Jag vet sen tidigare att även om klubbhuvudet ser bra ut vid adressering så kan det vara stängt. Det kan man se om man lyfter eller sträcker ut klubban rakt framför sig. Plötsligt vrider sig liksom klubbhuvudet och det är tydligt att det är stängt. Som ytterligare en åtgärd behöver jag även öppna klubbladet ännu mer när jag adresserar bollen. Voilà!

– Fairwaywood/träfemman: Hallå! Jag har ju haft tokig bollplacering!!! Jag har haft bollen alldeles för långt till vänster och tänkt för mycket ”driverslag”, dvs försökt att slå upp på bollen. Inte konstigt att det blivit många dundermissar. Nu ska jag flytta bollen mer till höger och försöka tänka att svingens lägsta punkt ska vara strax efter bollen.

Mina mål med golfen – Svingträning

Mina mål med golfen – Svingträning

Observera att det här är mina förenklade ord om en del av det vi gick igenom. Det kan hända att Magnus hade beskrivit det på annat sätt och med andra ord. Och dessa korrigeringar kanske inte alls gäller för just din sving, men kanske är det någon detalj som kan väcka en tanke i alla fall.

Hur som helst är jag riktigt taggad och tycker det ska bli superkul att träna in de här nya detaljerna! Jag gick till och med ner till övningsgreenen och tränade lite chippar efter lektionen. Det här känns lite som en nystart faktiskt. 🙂

Chipträning på Kalmar GK
Här kan du läsa om mina andra golflektioner:

Golflektion nr. 2 >>
Golflektion nr. 3 >>