Har du åkt på golfresa till Skottland någon gång? Då tror jag att du gillade det… Om du INTE har varit där så har du säkert hört att det är något särskilt med golfen just i Skottland.

Det hade jag också hört och förstått. Men Skottland har faktiskt INTE lockat mig speciellt mycket. Jag såg bara kyla, regn och blåst. Jag har hellre åkt till varmare golfresmål där man har kunnat kombinera golfen med sol och bad.

Caroline och Glen på Golfresa till Skottland

Men… förra sommaren, i juli 2016, hamnade jag ändå i Skottland till slut. VILKEN TUR! För det är den mest fantastiska golfresa och största golfupplevelse jag varit med om. Det är så himla häftigt där och golf i Skottland måste helt enkelt upplevas. Det är superkul med linksgolf!

Anledningen till att vi åkte dit var att Domino skulle dit på golfläger. Det var en ren tillfällighet att vi fick nys om det där lägret.

Hösten 2015 var Glen med vår amerikanska vän Rick på golfresa i Skottland. På en restaurang började de prata med ett sällskap vid bordet bredvid. Det visade sig att en av dem, Marc, arrangerar juniorläger i St Andrews.

Glen, som älskat Skottland sedan länge, blev förstås eld och lågor. Så några månader senare var Domino inbokad på ett golfläger. Han har tidigare varit sugen på vanlig språkresa, men det här kändes mer lockande för både honom och oss.

Vi flög med SAS från Köpenhamn till Edinburgh.

Domino på Kastrup på väg till Skottland
När vi landade framåt kvällningen möttes Domino redan på flygplatsen av ansvariga för lägret och några fler deltagare, så där skildes våra vägar åt.

Domino på golfläger i Skottland
Lite pirrigt var det allt för Domino. Det var inga andra svenskar eller skandinaver med på lägret. De andra kom bland annat från Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland, USA och Mexico.

Glen och jag skulle alltså tillbringa en vecka på tu man hand med massor av golfspel – lyxigt! När vi kom ut för att hämta vår hyrbil bekräftades mina förutfattade meningar om Skottland direkt: GRÅTT OCH REGNIGT!

Edinburgh, Skottland
Vi körde ca 1 timme innan vi kom fram till första anhalten som var North Berwick där vi bodde på Macdonald Marine Hotel.

Macdonald Marine hotel, North Berwick
Hotellet var genuint skotskt. Gammalt, mysigt och fräscht! Vi tog en liten kvällspromenad och atmosfären var verkligen härlig med imponerade utsikt över havet och massor av gamla fina hus.

Macdonald Marine hotel, North BerwickDet är Macdonald Marine Hotel som syns i bakgrunden…

North Berwick, Golfresa till Skottland
North Berwick

Nästa dag vaknade vi till den här fantastiska utsikten från vårt hotellrum.

WOW! Inte mycket grått där inte…

North Berwick

Efter frukosten gav vi oss iväg för att spela banan Gullane no 1.

Gullane Golf Club har haft många stortävlingar genom åren. Så sent som 2015 gick Scottish Open här då Rickie Fowler vann.

Gullane Golf Club

Glen hade inte spelat så mycket golf sedan sin diskbråcksoperation i februari så vi funderade först på att ta en golfbil för att spara hans rygg i alla backarna. Men så bestämde vi oss för att testa en gyllene medelväg – elvagn! SÅ BRA. Det gjorde stor skillnad mot vanlig vagn på den kuperade banan.

Caroline på Gullane No. 1Första tee på Gullane No. 1 – utrustad med både keps, mössa och glasögon i vinden!

Vi fick spela ihop med ett par från San Francisco. Supertrevliga och duktiga golfare båda två. Jag fick direkt känna på hur det var att spela linksgolf eftersom det blåste rejält.

Att slå en vanlig drive rakt in i motvinden var inte att tänka på. Här gällde det att snabbt lära sig att slå låga slag. Och så fick man satsa på långa rullchippar istället för höga lobbslag in till green. Ibland bara skrattade vi när våra bollar seglade iväg lååångt i sidled!

Golfresa till Skottland – Gullane No. 1
Golresa till Skottland – Gullane No. 1
Bunkrarna var en utmaning med höga torvade kanter. Oj, så glad man blev när bollen kom upp på första försöket!

Bunkerslag på Gullane No. 1
Faktiskt så filmade jag lite grann. Då visste jag ju inte att jag skulle ha en golfblogg att lägga ut filmen på, men här får ni en liten skymt av banan i alla fall… Och så bjuder jag på lite småländskt prat också! 🙂

Efter rundan blev det gemensam after golf i klubbhuset där vi åt varma mackor, tog några öl och kollade British Open på tv. Klubbhuset var ganska nybyggt och bara något år tidigare hade de separata ingångar för män och kvinnor, men nu var det alltså moderniserat så att vi kunde gå in genom samma entré. Tack för det. 🙂

After Golf, Gullane Golf Club
Första golfdagen i Skottland var helt fantastisk och jag tror faktiskt jag blev Skottlandsfrälst redan då!

Fortsättning följer! Nästa del av vår golfresa till Skottland kommer inom kort…

 

Vill du läsa del 2 av Skottlandsresan? Klicka här:
Golfresa till Skottland 2016 – Del 2 – North Berwick